Ei kasvisruokapäiviä kouluun!

Vaikka olenkin jo oman peruskoulutaipaleeni päättänyt ja myös lukio on takana, niin otan silti kantaa tähän asiaan. Vastaus on ehdoton ei.

Tähän voin antaa myös omaa esimerkkiä. Kun olin vielä nuori oppilas, alakoulussa, niin yksi niistä harvoista ruuista joka jäi aina syömättä oli kasvispihvi. Hyi että, nykyäänki tuntuu erittäin pahalta. Lisäksi kaalilaatikot ja muut vastaavat jäivät erittäin tehokkaasti lautaselle. Miksi tällaista pitäisi siis syödä kerran viikossa? Nuoret jättäisivät silloin usein syömättä ja tilalle otettaisiin mm. suklaata, karkkia ja sipsiä tai pikaruokaa. Tai jätettäisiin vain syömättä.

Lautasmallinkin mukaan vain n. puolet pitäisi olla kasviksia. Nykyäänkin tarjolla on salaattia, ja monissa paikoissa jopa runsaasti. Ymmärrän kyllä jos tarjolla on kasvisruokaa vaihtoehtona niille, jotka eivät syö lihaa, mutta pakollinen vegetaaripäivä olisi julmaa. Eihän kasvissyöjiäkään pakoteta syömään kerran viikossa lihaa, vaikka siinä onkin runsaasti proteiinia. Terveysvaikutukset kasvisruuan syönnillä jäävät edellisten esimerkkien perusteella pieniksi.

Päätös lieneekin enemmän taloudellinen kuin ravinnollinen. Kasvisruoka lienee halvempaa, ja sitä on helpompi useasti valmistaa. Se ei kuitenkaan oikeuttaisi toimimaan näin, sillä kasvavat lapset tarvitsevat ravitsevaa ja hyvää ruokaa, jota he myös syövät. Kuitenkaan ei tulisi tehdä niin, että lapsille tarjotaan vain heidän suosikkejaan, kuten lihapullia ja nakkeja. Monipuolisella ruokavaliolla lapset kehittyvät ja kasvavat. Kasvisruuan tulisi olla ennemmin poikkeus kuin sääntö.

Tunnisteet: , , , , , ,