Ylppärivihjeet, osa 1: Äidinkieli osa 1

Eli nyt blogini asiasisältö saattaa vähän kärsiä tässä seuraavan parin kuukauden aikana, sillä tulen julkaisemaan parit ohjeet täällä, mutta ehkäpä saan asiaakin mahtumaan. Aloitankin ohjeistamisen äidinkielen ylioppilaskoetta silmällä pitäen.


Kielioppi

Laitan tähän pari poimintaa sanoista, jotka tuppaa menemään useasti pieleen. Samalla muuta pientä pintatason huoltoa. En keskity kuitenkaan isoihin alkukirjaimiin tai muihin aivan alakoulutasoisiin pikkuseikkoihin.

1. Enään --> Enää
- Tämä sana erottaa heti sinut hyvästä kirjoittajasta. Sensorit katsovat taatusti, että jos tätä et osaa kirjoittaa, et osaa muutakaan. N:än lisääminen sanan loppuun ei osoita huolimattomuuttasi vaan sen, että et taida vielä kieltä täydellisesti. Tarkista siis tämä!

2. VÄLTÄ PUHEKIELISYYTTÄ!
- Niin kiva ku se ois kirjottaa tällee kokees, ni ei kandee. Heti rankastaan. Ylioppilaskoe on kuitenkin kypsyystesti, ja vaikka kuinka tekisi mieli tehostaa tekstiä puhekielellä, niin sitä kannattaa välttää. Sensorit ei aina välttämättä huomioi pieniä vivahteita mitä haluaisit ilmaista puhekielellä. Turvallista on pysyä mahdollisimman selkeissä ja kirjakielisissä sanavalinnoissa.

3. Yhdyssanat kuntoon.
- Tämä kuuluu samaan kategoriaan kuin sana "enään". Ennen kuin tarkastellaan argumentaation taitoa, niin taatusti huomataan tällaiset virheet. Samalla kirjoitusvirhe voi johtaa siihen, että merkitys muuttuu. Esimerkiksi juttu seuraa on aivan eri kuin juttuseuraa. Seuraavat sanat voi olla hyvä painaa mieleen, jotta voit käyttää niitä vaikkapa muistisääntöinä ylppäreissä:

Vapaapäivä -> kirjoita yhteen, muuten puhut ehkä karanneista päivistä..
Itsetunto -> Muuten puhut jostakin tietystä tunnosta, mutta et itsetunnosta
Julkaisukelpoinen -> Kaksi toisiinsa liittyvää asiaa, jotka samassa asiayhteydessä. Hyvä kirjoittaa yhteen.

Hyvä muistisääntö tähän on mielestäni se, että jos lausut sanat yhteenkirjoitettuna, niin yritä myös kirjoittaa ne siten. Eihän kukaan puhu vaikkapa paloautosta pitämällä puheessaan pidempää taukoa palon ja auton välissä.

4. Kirjottaa vai kirjoittaa? Ja muuta vastaavaa
- Monesti varmaan mietityttää, että tuleeko sinne väliin i:tä vai ei. Yleinen sääntö on, että jos perussana (kuten kirja) loppuu a:han tai ä:hän, tulee i. Jos lopusta ei löydy a:ta, unohda i. Poikkeuksiakin on, mutta tällä perussäännöllä pääset pitkälle.

Muita hankalia ja sekaisin meneviä sanoja (huomioi vokaalien määrä!)[Useampiakin on!]:

Politiikka-poliitikko
Psykologi (väärin: psykoloogi)
Eroosio

5. Vältä turhaa sanatoistoa!
- Todella helppo tarkistaa tekstistäsi, ja parantaa omaa kirjoittamistasi ja tekee tekstistä luontevamman. Tarkista, löytyykö lapustasi sama sana useammin. Esimerkiksi sitoessasi kaksi lausetta yhteen kannattaa välttää liiallista että -sanan käyttöä. Muitakin keinoja on, tässä esimerkki:

Muistathan, että kannattaa syödä aina aamiainen, ja että ilman aamiaista ei aamu lähde hyvin käyntiin
--> Muistathan syödä aina aamiaisen, sillä ilman aamiaista ei aamu lähde hyvin käyntiin.

Kannattaa myös varoa seuraavien sanojen käyttöä: asia, juttu, se. Näitä tulee useasti toistettua, mikä tekee tekstistä yleensä tönkön ja hieman hankalasti ymmärrettävän. Kohtuudella käytettynä ne tosin tukevat tekstiäsi ja tekevät siitä luontevampaa.

6. Vältä kapulakielisyyttä
- Liittyy hieman edelliseen. Pyri välttämään lyhyitä lauseita ja sido lauseita luontevasti toisiinsa konjunktioiden avulla. Varo kuitenkin, ettet tee lauseista liian pitkiä tai luonnottomia, sillä se ei paranna pistemäärääsi lainkaan.

7. Ei lyhenteitä!
- Tämä on käsittääkseni juttu, jota ytl:n tädit tarkkailee myös kiukkuisesti. Jos annat esimerkkejä, ÄLÄ laita "esim.", vaan "esimerkiksi". Pyri myös kirjoittamaan numerot kirjaimin, jos ne ovat alle kymmenen.

8. Svetisismi
- Viimeisenä ohjeena tähän paikkaan on svetisismi eli ruotsalaisuutta jäljittelevät ilmaisut. Näiden osaaminen vaatii jo vähän parempaa kielitaitoa. Svetisismejä ovat muun muassa seuraavat ilmaukset:

Siellä oli kylmää ulkona --> Ulkona oli kylmä
Kenkäni löytyvät kaapista --> Kenkäni ovat kaapissa

Tämä on vain pientä viilausta, joka ehkä erottaa 5:n ja 6:n pisteen kirjoittajat toisistaan. Niihin voi siis kiinnittää huomiota.


Lisää julkaisen sitten mahdollisesti joskus. Nyt voitte kuitenkin katsoa näitä ohjeita ja vaikka käyttää niitä apuna lukemiseen. Pahoittelen mahdollisia pieniä kirjoitusvihrehiä.

Toivotan kaikille hyvää lukuonnea ja olen pahoillani siitä, että blogini on vain ohjenuora tällä kertaa.

Tunnisteet: , , , , , , , , , ,